Tankbewoners Sam Vanroose (27) en Alice Vanderschoot (29) denken na over wat De Tank voor hen betekent.  

Sam is ontwerper, Alice is beeldhouwer, maar toch hebben ze ook heel wat dingen gemeenschappelijk. Ze hadden allebei een atelier in Het Entrepot voor ze naar De Tank verhuisden, geloven in de nood aan plaatsen zoals De Tank en wat je altijd in hun atelier kan aantreffen is stof. “Misschien zouden we ons beter afvragen wat je nooit in ons atelier kan aantreffen, want we hebben allebei nogal veel spullen”, bedenkt Sam. Wat je dus nooit in het atelier van de twee vindt? “Een afgewerkt product”, lachen ze allebei. 

Jullie kennen elkaar al even, waar leerden jullie elkaar kennen?  

Alice: “We kennen elkaar door de atelierwerking van KunstGroepBrugge in de Lange Raamstraat, daarna verhuisden we samen naar enkele ateliers in Het Entrepot, samen met Hans Demeulenaere en Frieke Verlé. Dat was eigenlijk de voorloper van De Tank. We zijn toen allemaal samen beginnen smeken een atelier, zo hebben we elkaar leren kennen.”  

Eigenlijk zijn jullie een beetje de voortrekkers van wat De Tank nu is? 

Alice: “Zo zou je het kunnen stellen.” 

Sam: “Ja, samen met Frieke, Hans en Het Entrepot.” 

Op welke manier heeft De Tank, of in jullie geval ook al de voorloper ervan, jullie vriendschap beïnvloed? 

Sam: “De vriendschappen die ik dankzij De Tank heb opgedaan zijn voor mij uniek, omdat ik nooit had verwacht dat ik nog veel nieuwe mensen zou leren kennen. Je leert vaak nieuwe mensen kennen tijdens je studententijd of in de jeugdbeweging. Op je werk leer je wel nieuwe mensen kennen, maar dat blijven wel collega’s. Toen kwam ik hier en leerde ik zo veel gelijkgezinden kennen, die nu heel goeie vrienden zijn.” 

Alice: “Ik denk dat het sociaal contact hier ook wel belangrijk is. Ik heb heel lang gedacht dat dat niet zo was, omdat ik niet per se mensen rond mij nodig had. Maar als ik nu ergens een ateliers te koop of te huur zie, dan wil ik dat niet. Het is ten eerste financieel heel duur, maar ik zou ook de mensen rond mij missen. Soms ben ik heel blij als ik eens een gezicht in de gang zie hier, of als iemand eens langskomt in mijn atelier. Dat zorgt ook voor een soort wisselwerking.”  

Sam: “Door die wisselwerking kijk je af en toe met een frisse blik naar je werk, je leert veel van elkaar, ondanks dat we met verschillende dingen werken.”  

Alice: “Jij hebt daardoor toch ook al samengewerkt met andere tankbewoners?” 

Sam: “Ja voor URB heb ik samengewerkt met Sander en uiteindelijk ook met Fenna. Ook maakte ik al eens iets voor Tim Theo (fotograaf uit De Tank n.v.d.r.) zodat hij zijn werk daarop kon presenteren. Hij heeft een glasplaat waarop hij zijn werk soms presenteert, maar wou die voor de gelegenheid eens schuin zetten. Toen heb ik een constructie voor hem gemaakt.” 

Er heerst hier een mengelmoes van allerlei soorten makers, maar welke raakvlakken zijn er over al die verschillende disciplines heen? 

Sam: “Ik denk dat we vooral interesses gemeenschappelijk hebben. Wat mij opvalt is dat hier heel veel verschillende gekke ideeën kunnen ontstaan. In andere groepen voel ik mij vaak het buitenbeetje met de rare ideeën. Hier verstaan de mensen mijn fascinatie voor curiosa en rariteiten.” 

Alice: “Door in De Tank te zijn, worden je ‘rare’ dingen een beetje genormaliseerd. Het is minder erg om ermee naar buiten te komen (lacht).  

Je kan meer met je werk naar buiten komen zeg je, heeft De Tank daardoor een invloed op de buurt? 

Sam: “Nog niet, maar ik denk wel dat dat kan. Veel mensen weten nu nog niet goed wat De Tank eigenlijk is, maar het heeft zo veel in z’n mars. Eigenlijk zouden we eens moeten nadenken over wat we allemaal kunnen doen met De Tank. Het zou toch mooi zijn als we er een soort multidisciplinair kunstencentrum van kunnen maken waar zowel ateliers, exporuimtes als een plaats voor optreden onder één dak te vinden zijn. Volgens mij zou één grote site echt iets kunnen betekenen voor Brugge, maar we moeten daarvoor eerst de toestemming krijgen.” 

Alice: “We moeten ervoor zorgen dat De Tank ook aantrekkelijk wordt voor mensen die de plek nog niet kennen. Momenteel kan de drempel om binnen te komen nog wat hoog zijn, gewone passanten gaan er niet zomaar binnen. Dat vind ik jammer. Evenementen zoals ‘Open Ateliers in De Tank’ zorgen er wel voor dat veel mensen naar binnen komen. Dat is een goeie manier om een breder publiek te bereiken.” 

Sam: “Als de inwoners van Brugge De Tank beter zouden kennen, zouden ze beseffen dat wij veel kunnen doen voor de stad. Wij kunnen echt wel iets betekenen voor Brugge, waar niet veel moderne kunst te vinden is bijvoorbeeld.”   

Wat zou het betekenen als De Tank er niet meer is? 

Sam: “Als De Tank er niet meer is, ben ik werkloos. Zo simpel is het. Dan zou ik waarschijnlijk een garagebox huren om al mijn spullen te zetten, maar ik zou er niet kunnen werken zoals ik nu in mijn atelier wel kan. Ik zou terug in het onderwijs werken of in een grootwarenhuis, want er zouden niet veel andere opties zijn en wat ik hier in De Tank doe, zorgt ervoor dat ik mijn huur en dergelijke kan betalen. Misschien is het wel een idee om naar de haven te trekken met De Tank. Iedereen wil Damme en Zeebrugge opwaarderen, dus dan kan een project zoals De Tank een goeie mooie optie zijn. Er is daar plaats, in de binnenstad zijn er minder opties.”